Menu

29/11/2016

Chebské bilance fotografických kateder z Opavy a Bratislavy

pozvanka-vsvu-berlin-2016–1-web
 
 
obrazek
 
obrazek
 

Galerie 4 v Chebu oslavila v loňském roce třicet let nepřetržitého provozu. Po rozsáhlé rekonstrukci původně barokní sýpka má nyní nové působiště na Františkánském náměstí, do záhlaví svého názvu přidala ještě sousloví Art  Centrum. Původně sídlila v Kamenné ulici a její program byl od začátku zaměřen na prezentaci tvůrčí fotografie. Jedním z neopominutelných inspiračních zdrojů v dobách založení (otevřena v roce 1985) se mimo jiné stala existence Galéria F v Banské Bystrici, kterou v 80. letech minulého století vedl absolvent FAMU a teoretik fotografie Tomáš Fassati. Za dobu tří dekád trvání, a pod vedením Zbyňka Illka, představila G4 řadu domácích i zahraničních autorských profilů, nepřehlédnutelnými aktivitami byly např. projekty tvůrčích dílen dokumentární fotografie s účastí domácích i zahraničních autorů (mj. z Anglie, Ukrajiny, Ruska, Japonska, Itálie).

   Sympatie k fungování současného Art Centra projevuje i jeho současný zřizovatel – Karlovarský kraj. Velké prostory podstatně rozšířily možnosti výstavních, kulturních i vzdělávacích projektů a společně s Galerií výtvarného umění – GAVU -  je v tomto příhraničním městě nepřehlédnutelnou institucí.

    Bilanční ohlédnutí nabídly také dvě letošní, výstavní aktivity. V březnu a dubnu 2016 hostila Galerie 4 přehlídku „Čtvrtstoletí – Institut tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě 1990 – 2015“ (18. 3. – 30. 4. 2016), na sklonku roku 2016 expozici, pojmenovanou „Katedra fotografie a nových médií VŠVU v Bratislavě 2011 – 2016“ (7. 10. 2016 – 3. 12. 2016). Obě upozornily na své dvaceti pětileté fungování.

   Retrospektiva toho nejlepšího, co přinesly klauzurní, bakalářské a diplomové práce představila díla studentů samostatné katedry fotografie  ITF FPF SU Opava. V přízemí, v kterém je dlouhodobě k vidění také samostatný, historicky zaměřený blok „Historie fotografických ateliérů Chebu na přelomu 19. a 20. století“ (některé exponáty pocházejí ze sbírek NTM v Praze), byla možnost v příjemném prostoru kavárny vnímat rovněž projekci tvorby absolventů (IVF a ITF) napříč generacemi z Plzeňska, Chebska a Karlovarska, ve vyšších patrech instalaci pro G4 v Chebu, vybraných černobílých i barevných děl nejvýraznějších studentů, včetně autorských knih, přehledových katalogů a tematicky zaměřených publikací.

   K utvoření dokonalého přehledu o stavu fotografie současného „česko – slovenského“ vzdělávacího, univerzitního procesu v oblasti tvůrčí fotografie, významně přispěla přehlídka prací studentů a pedagogů Katedry fotografie a nových médií Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě, která byla v Chebu v říjnu až prosinci 2016. Naskytla se příležitost posoudit podíl studentů i absolventů VŠVU na vytváření vizuální kultury na Slovensku za posledních pět let a zprostředkovaně sledovat, jak současná generace reflektuje svoje pocity, jaké teritorium je přitahuje, jak obrazem reaguje na společenské dění, jaká upřednostňuje témata. Výstava ukázala práce třech ateliérů pod vedením Silvie Saparové, Mira Švolíka a Ľuba Stacha, umělecko-vědecké projekty a připomněla i tvůrčí dílny, které organizovala katedra ve zmíněném období. Díky různým osobnostem na VŠVU si studenti postupně osvojují technické i tvůrčí dovednosti (pod vedením Jany Hojstričové), kreativitu rozvíjejí v ateliéru Mira Švolíka, mají příležitost zkoumat hranice média fotografie v ateliéru Silvie Saparové, aby se pak v ateliéru „Laboratórium“ Ľuba Stacha sami rozhodli, zda se vydají na cestu dokumentární, výtvarné nebo konceptuální tvorby.

   Chebská výstava katedry VŠVU byla vstřícná hned pro několik vrstev návštěvnických okruhů. Potkali jsme zde klasickou černobílou fotografii, barevný dokument, vizuálně i obsahově působivou instalaci stovek miniaturních zvětšenin, moderní krajinné diptychy městských částí, netradičně komponovaná zátiší i portrét, instalace blízké minimalistickým projevům, osobité reinterpretace příběhů doby fotografických vizitek i nedávného času. Přesah výkladu obsahu fotografie zde odkazoval k možným spojnicím s velkoformátovými malbami, dílčí práce nebyly daleko od kategorie sochařských objektů.

   Výstavou „Das beste, was wir zu Hause haben“ se studenti a pedagogové VŠVU Bratislava představili také v prostorách Slovenské ambasády v Berlíně (19. 10. – 14. 11. 2016). Tady dostali příležitost přesvědčit místní publikum - v rámci Evropského měsíce fotografie v Berlíně, že obraz v společenské komunikaci nemá jazykové bariéry.

 

Václav Podestát,

pedagog a fotograf

 

-----------------------------------------

Výstava: Čtvrtstoletí – Institut tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě 1990 – 2015

                Katedra Fotografie a nových médií VŠVU v Bratislavě 2011 – 2016

Místo: Galerie 4 – Art Centrum v Chebu

Termín: 18. 3. – 30. 4. 2016; 7. 10. 2016 – 3. 12. 2016

Kurátoři: Vladimír Birgus, Josef Moucha;

               Jana Hojstričová, Silvia Saparová, Ľubo Stacho, Miro Švolík

Partner